Un singur cuvant dezvaluie despre noi mai mult decat credem

Cuvintele pe care le folosim atunci cand vrem sa transmitem un mesaj spun  foarte multe lucruri despre noi. O singura vorba dezvaluie secrete bine ascunse – de exemplu, cum ne raportam la alte persoane.word-lover1

Un studiu realizat de specialistii de la Universitatea Texas arata ca persoanele care pronunta „eu” mai des sunt mai putin puternice si mai nesigure pe ele decat cele care folosesc acest cuvant mai rar. Utilizatorii frecventi ai cuvantului „eu” considera, fara sa isi dea seama, ca sunt subordonati persoanei cu care vorbesc.

Profesorul James W. Pennebaker arata ca persoanele care folosesc „eu” sunt auto-reflexive, dar pot fi totodata nesigure, afectate de durere fizica sau emotionala sau pur si simplu pot incerca sa faca cuiva pe plac. Rezultatele studiului contrazic credinta populara conform careia oamenii care folosesc des „eu” sunt indivizi plini de ei, chiar narcisisti.

Expertii in psihologie ii sfatuiesc pe oameni sa folosească pronumele „eu” la fel de des ca partenerul de discutie, nu mai des, dar nici mai rar.

Cercetatorii americani au ajuns la aceste concluzii dupa ce au efectuat un studiu pe 41 de grupuri de patru persoane. In cazul celor desemnati sa fie lideri, „eu” a reprezentat 4,5% din cuvintele folosite, iar, in cazul „subordonatilor”, „eu” a reprezentat 5,6%. De asemenea, s-a observat ca liderii folosesc mai des cuvantul „noi” decat ceilalti, noteaza Wall Street Journal.