populatia_stangace

Potrivit unei cercetari, una din zece persoane este stangace. Expertii din lumea intreaga au incercat de-a lungul timpului sa explice acest fenomen, luand in considerare factorul genetic.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca procentajul stangacilor este acelasi in orice colt al Pamantului.

Un prim raspuns la intrebarea, de ce doar 10% din populatie este stangace, o reprezinta cooperarea sociala, in sensul ca, atunci cand oamenii aveau activitati comune, foloseau aceeasi mana in derularea activitatilor. Alti experti  invoca pozitia creierului in cadrul celor doua emisfere, cu partea stanga ce controleaza partea dreapta si cu partea dreapta ce o controleaza pe stanga.

Ultima ipoteza lansata de catre oamenii de stiinta este aceea ca, in trecut, a avut loc o mutatie genetica ce a mutat centrul vital al creierului in emisfera stanga. Insa, factorul genetic nu este de ajuns pentru a explica acest fenomen.

S-a observant ca, probabilitatea ca parintii stangaci sa aiba, la randul lor, copii stangaci este foarte mare, dar testele de ADN nu au reusit sa identifice ce gene sunt responsabile pentru cresterea probabilitatii aparitiei unei persoane stangace, iar cercetarile recente arata faptul ca un rol important il au zeci de gene.

O serie de cercetari indica importanta nivelul de estrogen si pozitia copiilor in momentul in care se nasc. Totusi, inca nu s-a descoperit cauza concreta, iar cercetatorii doresc sa afle si de ce unii oameni isi pot folosi eficient atat mana dreapta, cat si stanga.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Bizar