Primele reactii ale corpului tau dupa ce te lasi de fumat

Fumatul este un viciu insusit de un numar foarte mare de oameni. Pe strada, in timp ce asteapta tramvaiul, la munca, in birou, la plimbare cu catelul, in oras cu prietenii sau la cafeaua de dimineata – tigara este nelipsita. Si chiar daca fumatorii stiu ca de nociv este acest viciu, ei spun ca nu pot renunta la „placerea vinovata”. Dar haideti sa vedem impreuna ce se intampla in corpul uman atunci cand oamenii nu mai fumeaza.fumatoare-1

La doar 20 de minute de la inhalarea ultimului fum, corpul uman incepe deja sa-si revina.

Desi exista multe metode si grupuri de suport destinate sa ii ajute pe cei care decid sa renunte la fumat, foarte multi au probleme in incercarea de a nu reveni la acest prost obicei.

Prima reactie se simte la 20 de minute de la ultima tigara, cand tensiunea, temperatura corpului si pulsul scad la nivelul normal.

Dupa opt ore, respiratia caracteristica dispare, in timp ce nivelul de monoxid de carbon din sange scade, iar nivelul oxigenului revine la normal.o-SMOKING-TIMELINE-570

Dupa 24 de ore, sansele unui infarct se diminueaza.

Dupa doua zile, terminatiile nervoase incep sa se regenereze, iar mirosul si gustul incep sa fie mai pronuntate.

Dupa inca o zi, respiratul nu mai este o corvoada.

Dupa doua-trei luni, circulatia sangelui se imbunatateste, iar capacitatea plamanilor creste cu 30%.

Intre una si noua luni de la ultimul fum, nivelul de energie creste, iar plamanii lupta mai eficient impotriva infectiilor.

Dupa un an, riscurile de boli coronariene scad cu 50% in comparatie cu un fumator.

Dupa doi ani, riscurile unui infarct scad pana aproape de limitele normale.

Dupa cinci ani, riscul cancerului pulmonar scade cu circa 50%, la fel ca si in cazul cancerului de esofag sau gura.

Dupa zece ani, celulele pre-canceroase sunt inlocuite, iar riscul cancerului pulmonar este aproape de cel al unei persoane care nu fumeaza.

Dupa 15 ani, riscul unei boli coronariene este aproape acelasi ca al unei persoane care n-a fumat niciodata. Asadar, tu cand iti propui sa renunti la fumat?