Pe 25 noiembrie in fiecare an se celebreaza  Ziua internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor. Desi pare incredibil, Romania se numara printre statele membre ale Uniunii Europene in care cetatenii considera ca violul poate fi provocat de victima, potrivit unui studiu al Uniunii Europene.

Sad young woman sitting on the bed

In acelasi studiu se arata ca atitudinea fata de ipoteticul consimtamant sexual variaza foarte mult, in randul statelor membre.

Potrivit studiului, mai mult de unul din patru (echivalentul a 27 %) europeni au spus actul sexual fara consimtamant poate fi justificat, in cazul in care victima se afla sub influenta alcoolului sau a drogurilor, sau daca victima este imbracata sumar, astfel ca poate atrage posibili atacatori.

Acelasi studio mai arata ca, mai mult de unul din cinci (echivalentul a 27 %) au spus ca femeile exgereaza acuzatiile de abuz sau viol. Acest punct de vedere este larg raspandit in Malta, Cipru si Lituania, dar, in schimb, doar 8 % dintre suedezi au convigeri similare.

Cetatenii din Romania si Ungaria desconsidera acuzatiile formulate de femei, intr-un procent mai mare in comparatie cu respondentii din Suedia. Studiul Uniunii Europene arata ca o multime de abuzuri nu au fost raportate. Doar 12 % dintre victime au mers la politie, printre acestea numarandu-se si reclamanti care au facut acuzatii in numele membrilor familiei sau prietenilor. Majoritatea respondentilor (96 %) au declarat ca violenta domestica impotriva femeilor este inacceptabila, desi 12 % nu cred ca ar trebui sa fie intotdeauna pedepsita prin lege. Printr-o declaratie comuna eliberata noua comisari europeni, Uniunea Europeana a promis sa demareze proiecte pentru a sensibiliza cetatenii cu privire la violenta domestica.

Comisia Europeana va monitoriza punerea in aplicare a unei legi a Uniunii Europene cu privire la „drepturile victimei”, care a fost adoptata in noiembrie anul trecut, si care stabileste drepturi minime pentru victimele abuzurilor, a confirmat Vera Jourova, comisar european al justitiei.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Bizar