Hashima, insula misterioasa a geniului rau din “Skyfall”

Daca ati vazut ‘Skyfall’, cel mai nou film din seria James Bond, cu siguranta ati ramas impresionati de prestatia actorului Javier Bardem, in rolul ticalosului Raoul Silva. Un baiat rau care se ascunde pe o insula ce i se potriveste de minune: o bucata de pamant in mijlocul marii, pe care nu vezi nimic altceva decat cladiri parasite.

hashima-island-gunkanjima-900x600

 Ei bine, insula exista cu adevarat. Se numeste Hashima, dar i se mai spune si Gunkanjima, si se afla cam la noua mile de coasta japoneza a Marii Chinei de Est.

La sfarsitul anilor 1880, in zona s-a descoperit carbune, iar compania Mitsubishi, care se ocupa cu extractia acestuia, isi aducea muncitorii tocmai de la Nagasaki. La un moment dat, directorii companiei s-au gandit ca ar fi mult mai simplu, dar si mai economic sa construiasca pe insula niste case pentru mineri si famiile acestora. Imediat oamenii s-au pus pe treaba si cat ai clipi s-au ridicat blocuri, scoli, temple, restaurante, piete si chiar si un cimitir. Totul pe o suprafata nu mai mare decat cea a unui teren de fotbal.

veche

Numarul locuitorilor insulei Hashima ajunsese intre timp la 5.000 si se considerat ca este yona cu cea mai densa populatie din lume.. Nefericirea s-a abatut asupra insulei in 1974 cand s-a constatat ca se epuizase tot carbunele. In concluzie, compania Mitsubishi a decis sa trimita oamenii inapoi pe cele patru insule nipone importante, promitandu-le locuri de munca pe principiul “primul venit, primul servit”. Asa se face ca oamenii au parasit Hashima in mare graba, fara sa se mai preocupe de ce lasau in urma. Asa se explica de ce pe unele mese de pe insula se mai pot vedea si astazi cesti de cafea pregatite pentru micul dejun sau biciclete sprijinte de ziduri.

veche 2

Dupa ce insula a fost parasita de oameni in totalitate, autoritatile nipone au insterzis accesul pe aceasta, in zona fiind tolerati doar cativa pescari, cu autorizatie speciala.

pescuit

Acum cativa ani, actorul Daniel Craig, interpretul lui James Bond, a descoperit insula si s-a gandit ca ar fi o locatie ideala pentru urmatorul sau film din seria 007.

craig_and_bardem_in_skyfall_23294

Asa a ajuns Hashima in “Skyfall”, de fapt doar imaginile  cu ea filmate de la distanta, de pe ambarcatiuni. Asta, pentru ca japonezii nu le-au permis actorilor sa puna piciorul pe insula, iar cadrele de interior au fost turnate in studio.

bardem-skyfall-img