Iepurasul, aşa cum il stim cu totii astazi, este influentat de traditiile germane ale anilor 1500 dupa Hristos, cand copiii credeau ca un iepure magic, Oschter Haws, venea de Paste si lasa un cuib cu oua colorate copiilor cuminţi. Olandezii au dus mai departe acest obicei in America, de unde a fost intens mediatizat.

oua

Ce semnifica ouale vopsite de Paste?

Ouale au fost intotdeauna privite ca un simbol al renasterii si, ca tare, au fost asociatecu festivalurile de primăvară (atunci cand pasarile isi faceau cuiburi si scoteau pui). Prin anul 600, autoritatile crestine au interzis consumul de oua in perioada de 40 de zile care precede Pastele, transformandu-le astfel cu atat mai mult intr-o delicatesa care sa fie consumată de pentru  a sarbatori Invierea Mantuitorului.

Obiceiul de a decora oua se intalneste la foarte multe popoare si dateaza cam din acea perioadă, ouale vopsite de Paste, mai ales cele vopsite in rosu simbolizând jertfa lui Iisus Hristos pe cruce.. Atunci cand crestinii spun „Hristos a Inviat!”, li se raspunde cu „Adevarat a Inviat” si se ciocneste oul rosu, care se sparge, simbolizand astfel deschiderea mormantului lui Iisus si Invierea din morti.

Categories: Bizar