La intrebarea,  ce a aparut prima oara, culorile sau capacitatea noastra de a le observa, raspunsul este simplu: evolutia functiilor ochilor a inceput acum 600 de milioane de ani, in acele timpuri, lucrurile fiind mai putin colorate decat in prezent.

albunu

Culoarea blanii animalelor sau a parului isi are originea in diferite elemente ale evolutiei din ultimii 600 de milioane de ani.

Rosul, galbenul sau portocaliul apar in urma concentratiei de caroten din dieta. De exemplu, pasarile flamingo au culoarea roz datorita consumului de alge si crustacee de culoare rosie.

O problema apare in legatura cu culoarea albastra. Aceasta culoare nu se absoarbe in organism precum celelalte culori. In urma unor studii pe mai multe specii de pasari, oamenii de stiinta de la Argonne National Laboratory, au observant ca moleculele de keratina care se gasesc  in celulele penajului, schimba modul in care lumina este refractata. Potrivit oameniilor de stiinta, doar razele albastre sunt reflectate. Procesul este denumit drept “culoarea structurala”, care se afla in opozitie cu “culoarea pigmentata”.

albdoi

La oameni pielea are un rol extrem de important in procesul de pigmentare. Astfel se creeaza nuante diferite de galben, rosu, maro, dar si de verde sau albastru.

O alta descoperire a cercetatorilor este aceea ca, serpii sau broastele pot crea pigmentul albastru, dar nu si pe cel verde. Pigmentul verde apare prin adaugarea unui pigment galben unei culori structurale albastre, lucru imposibil de realizat de catre reptile.

Categories: Bizar