Un lucru este clar: nu toti oamenii percep la fel culorile. In mod normal un om percepe culorile in functie de numarul de conuri pe care le are in ochi. In urma unui test, oamenii de stiinta au  stabilit ca un ochi uman cu un singur con poate distinge pana la 20 de nuante. Cei cu doua conuri, intre 20 si 32 de nuante, iar cei cu trei conuri, intre 32 si 39 de culori.

culoare_creier_nu-vede

Un studiu efectuat  de catre Universitatea John Hopkins a concluzionat ca oamenii nu pot retine nuante specifice, caci creierul lor le converteste in culori generice aproximativ similare.

Intr-o prima etapa, oamenii de stiinta i-au rugat pe voluntari sa priveasca o roata a culorilor, in cadrul careia erau expuse 180 de nuante, si sa gaseasca cel mai bun exemplu al culorii albastre, roz, verde, violet, portocaliu si galben. Ulterior, au fost expusi unui experiment de memorie, cu un grup diferit de participanti. Acestora le-a fost aratat un patrat colorat timp de o secunda. Au fost rugati sa tina minte acea culoare, sa priveasca un ecran alb timp de o secunda si dupa aceea sa gaseasca culoarea pe acea roata.

41814209 - deep mauve burlap texture background
Tu ce culoare vezi? Mov? Mai gandeste-te!

In legatura cu identificarea celei mai bune variante a unei culori, toti au avut tendinta de a gresi, dar nu s-a intamplat la fel atunci cand au trebuit sa isi aminteasca nuanta.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Bizar