Considerat ca fiind cel mai mare escroc din lume, Victor Lusting a reusit sa vanda de doua ori Turnul Eiffel. Datorita abilitatilor sale fenomenale de a insela oamenii, Lustig a fost protejatul lui Al Capone.

escroc_turnul_eiffel_vandut

Nascut in 1860, in Austro-Ungaria, Victor Lustig a emigrat inca pe cand era tanar in Statele Unite. Potrivit celor care l-au cunoscut, Lustig era un barbate ducat, sarmant si inteligent, care cunostea cinci limbi straine: ceha, germana, engleza, franceza si italiana. Pe cand era student la Universitatea din Paris, escrocul isi petrecea majoritatea timpului timpul la jocuri de noroc, precum pokerul, biliardul sau bridge.

Dupa ce a terminat facultatea, Lustig isi petrecea majoritatea timpului in port, in zona vapoarelor care calatoreau dinspre Franta catre New York. Una dintre inselaciunile care l-au facut celebru in acea perioada a fost vanzarea catre naivi a unei masinarii de imprimat bani. Lustig le prezenta celor bogati de pe vapoare masinaria care printa cate o bancnota de 100 de dolari in doar  sase ore. Victor Lustig a reusit sa vanda masinaria cu 30.000 de dolari.

In Missouri, Statele Unite, in anul 1922, Lustig a luat de la Banca Americana de Economii un imprumut 10.000 de dolari pentru a cumpara o ferma despre care se credea ca este bantuita. Sub numele de  Robert Duval, escrocul a oferit bancii 22.000 de dolari in actiuni, convingandu-l pe bancher sa i le schimbe in bani. Banii au fost plasati in doua plicuri identice Lustig a reusit sa schimbe plicurile si sa plece si cu actiunile si cu banii. Dupa escrocherie, Lustig a fugit in Kansas inainte de a fi arestat, dar a reusit sa scape cu ajutorul mitei.

Intors in Franta, Victor Lustig a reusit una dintre cele mai spectaculoase inselatorii din istorie. Escrocul a reusit sa vanda de doua ori Turnul Eiffel. Barbatul s-a prezentat drept un oficial al guvernului, convingandu-i pe cativa producatori de otel, ca turnul va fi demolat. Unul dintre acestia l-a mituit pe Lustig pentru a castiga licitatia, pentru care a platit o suma enorma de bani. Victima nu a depus nicio plangere, de rusine.

Ulterior, Lustig s-a reintors in Statele Unite, unde  a reusit sa-l convinga pe celebrul mafiot Al Capone sa investeasca intr-o afacere. Escrocul i-a inapoiat banii lui Al Capone, motivand  ca afacerea nu a functionat. Mafiotul a fost atat de uluit de talentul de escroc al lui Lustig, incat i-a oferit o recompensa.

Victor Lustig a fost prins pana la urma de catre politia din New York, in anul 1935. Dupa ce a fost judecat a fost trimis in inchisoarea din Alcatraz. El  a murit in 1947.

Categories: Bizar