Cea mai mare Super Luna din ultimii 70 de ani

Luna se va afla la cea mai apropiata distanta de Pamant din luna ianuarie 1948, deci acum 70 de ani, pe data de 14 noiembrie 2017.

Bucharest, Romania

Potrivit NASA, Luna va avea o dimensiune cu 14% mai mare decat in orice noapte cu luna plina si va fi mai stralucitoare cu 30% decat in mod normal. Urmatorul eveniment de acest fel va mai avea loc pe 24 noiembrie 2034.

Deoarece  Luna are o orbita eliptica, o parte a acesteia, numita perigeu, se afla cu 48.280 de kilometri mai aproape de Pamant decat cealalta. Atunci cand Soarele, Luna si Pamantul se aliniaza, in timp ce Luna orbiteaza Pamantul, acest eveniment este numit „syzygy”.  Daca acest eveniment se petrece, avand partea perigeului inspre Pamant, si Luna se regaseate in partea opusa a Pamantului dinspre Soare, apare ceea ce se numeste syzygy-perigeu.

Bucharest, Romania

Pentru a observa diferenta dintre o luna plina normal si o Super Luna, specialistii recomanda o zona cu mai multe cladiri, pentru a putea face o comparative. Luna observata dintr-un punct aproape de orizont, creeaza fenomenul de “iluzie a Lunii” si se pot observa dimensiunile foarte mari ale acesteia fata de cladiri, copaci sau alte obiecte.