perhament_marea_moarta_secrete

Pastori beduini au facut una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului XX, langa asezarea antica Qumran, in urma cu 70 de ani. Aici, la tarmul Marii Moarte ei au gasit borcane de lut ce contineau papirusuri vechi de 2.000 de ani.

Intr-o pestera, beduinii au descoperit un numar impresionant de borcane de lut ce contineau papirusuri si bucati de piele care se presupune ca dateaza de mai bine de 2.000 de ani.

pergament_marea_moarta_unu

Arheologii au mai descoperit in pesterile din Qumran o multitudine de artefacte, mai mult de 900 de documente si unul dintre cele mai vechi manuscrise biblice. Doua carti recente au publicat continutul unor suluri de pergamente descoperite la Marea Moarta.

Istoricii considera ca pergamentele de la Marea Moarta consemneaza aparitia crestinismului si a rabinilor iudei si interactiunile dintre obiceiurile acestor doua religii. Acestea au ajutat la reconstituirea istoriei Palestinei inca din secolul IV e.n.

pergament_marea_moarta_doi

Nimeni nu stie exact cine a scris aceste pergamente, dar se presupune ca sunt opera lui Essenes, un evreu care a traiat in Iudeea pe cand acesta facea parte din Imperiul Roman. Pergamentul se presupune ca a fost ascuns in acea grota in jurul anului 70 e.n., in timpul unei revolte impotriva stapanirii romane.

Cercetatorii au descoperit alte 70 de fragmente noi, ce faceau parte din aceasta colectie, incepand cu anul 2002, in magazine de antichitati.

Categories: Bizar