La sfarsitul anilor ’70 mai multe decese suspecte au fost inregistrate pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. In luna aprilie a anului 1979, o arma biologica misterioasa a fost scoasa dintr-un laborator din Uniunea Sovietica, ucigand cel putin 66 de persoane si un numar necunoscut de animale in zona centrala a actualei Rusii.

arma_biologica_rusi_decese

Oamenii de stiinta au analizat genomul din spatele acestor decese si au confirmat ca era vorba despre o bacterie care cauzeaza antraxul, care a fost modificata de catre savantii sovietici. Aceasta bacterie a fost stocata intr-un laborator top-secret numit Compusul 19, care se afla langa orasul Sverdlovsk, astazi cunoscut sub denumirea de Ekaterinburg.

Pe 2 aprilie 1979, aceasta bacterie a iesit din incinta laboratorului din cauza mutarii unor filtre de aer, care nu au fost reinstalate corect. In decurs de o saptamana, cel putin 66 de oameni au decedat, unele cercetari estimand ca numarul victimelor a crescut la 105. Oficialitatile sovietice au dat vine pe carnea infestata care era vanduta pe piata neagra, dar in anul 1994 o investigatie demarata de catre Universitatea Harvard a demonstrat ca, de fapt, cauza reala a fost acea bacterie.

Evenimentul a fost numit „Cernobilul biologic”. Cercetatorii nu au putut sa isi dea seama de modul in care sovieticii au modificat structura acelei bacterii si sunt ingrijorati de faptul ca aceasta arma biologica ar putea fi lansata si in viitor. Odata introdusa in corp, bacteria produce toxicitate si apare o infectie care poate ucide in doar cateva zile. Vestea buna este ca poate fi tratata cu ajutorul antibioticelor. 

Pentru a vedea cum arata forma finala a acestei bacterii, dupa ce a fost modificata, o echipa de la Universitatea din Arizona de Nord a recoltat probe ale acesteia din tesuturile conservate ale victimelor. Cercetarile lor au oferit si o noua perspectiva asupra acestui eveniment: probabil ca sovieticii au modificat aceasta bacterie pentru a avea un efect mult mai distructiv decat in mod normal.

Laboratorul ar fi trebuit sa fie inchis dupa ce a avut loc Conventia Armelor Biologice, in anul 1975, dar acest lucru nu s-a intamplat. Dupa acest eveniment, autoritatile sovietice au interzis accesul in laboratoare.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Bizar