Circulatia masinilor pe partea stanga sau dreapta este reglementata prin legea fiecarui stat. Astazi, circa 65% din populaţia mondială conduce pe partea dreaptă (avand volanul pe partea stanga) şi 35% pe partea stanga (avand volanul pe partea dreapta). Principalele state în care vehiculele se conduc pe stânga sunt Marea Britanie, Japonia, India, Australia, Noua Zeelandă, Indonezia şi diferite state africane, printre care şi Africa de Sud.

volan-dreaptaMotivul pentru care tarile lumii au sensuri de mers diferite tin de aptitudinile cavalerilor din Evul Mediu si modificărilor introduse apoi de Napoleon. Pana la Revolutia Franceza, era obiceiul ca un călător care întalnea pe cineva provenind din directia opusă, pe jos, sau călare, să se mute pe partea stângă, în acest mod putând mânui spada cu mana dreapta, in caz ca era nevoie. In Franta obiceiul era ca oamenii cu bani multi sa mearga cu trasurile pe partea stanga , in timp ce restul poporului era obligat sa pastreze partea dreapta.

Revolutia Franceza impus o schimbare a obiceiului si în 1794 a fost introdusă la Paris legea care stabilea să se mentina partea dreapta, numita „partea poporului”.

Dupa ce Napoleon a purtat razboaie si a cucerit o mare parte din Europa, au fost impuse si celorlalte tari obiceiurile franceze, printre care si sensul de mers. Multi istorici spun ca Napoleon a ales partea dreapta pentru ca el era stangaci. Englezii, care erau dusmanii lui Napoleon, nu au imprumutat obiceiurile frantuzesti. Acestia au continuat sa foloseasca partea stanga si au raspandit in coloniile cucerite (Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud etc.) propiile obiceiuri. In SUA au ramas cu preponderenta obiceiurile coloniilor spaniole, franceze si portugheze, decat a celor englezesti.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Auto / Moto