Aer vs Azot in pneuri. Care este mai bun pentru masina ta?! Mulţi dintre noi au auzit de faptul că aerul din pneuri poate fi înlocuit cu azot. Există şi dintre cei care deja utilizează azot în pneuri, dar nu cunosc la ce foloseşte acest lucru. În continuare vom încerca să informăm posesorii de autoturisme despre avantajele azotului în pneuri.

Aer vs Azot in pneuri. Care este mai bun pentru masina ta?!
Aer vs Azot in pneuri. Care este mai bun pentru masina ta?!

Componentele principale ale aerului sunt azotul, 78 la sută, şi oxigenul – 21 la sută. Molecula de azot (N2) are dimensiuni mai mari decât molecula de oxigen. Per total, aerul din cauciucuri este compus din azot, oxigen şi aburi. Scurgerea de „gaz” din pneuri şi micşorarea presiunii este cauzată de oxigen şi aburi, moleculele cărora trec mai uşor prin pereţii pneurilor. Un alt factor negativ al aerului este proprietatea de oxidare a oxigenului. Acesta oxidează elementele componente ale pneului şi, totodată, are un efect negativ asupra rezistenţei acestuia şi asupra siguranţei autoturismului.

Într-un pneu umplut cu aer comprimat, pierderile de „gaz” vor constitui 0,08 atmosfere/lună. Oxigenul trece prin pereţii cauciucului cu 30-40 la sută mai repede decât azotul. Scurgerea de oxigen va continua până la o presiune minimă în pneu. A fost determinat, pe cale experimentală, că dacă cantitatea de oxigen în pneurile autoturismelor nu va depăşi 5 la sută, iar în pneurile camioanelor 2,5 la sută, atunci raportul presiunii gazului din interiorul şi exteriorul pneului se va echilibra şi scurgerea nu va mai avea loc. Un asemenea efect poate fi obţinut în cazul în care „cauciucul” este umplut cu azot.

Atelierele auto specializate, unde este folosit azotul pentru umflarea pneurilor, utilizează generatoare speciale de producere a azotului. Aceste generatoare transformă amestecul de aer în azot. Pentru a obţine azotul, amestecul de aer trece prin câteva etape de prelucrare:

  • Are loc introducerea în sistem a 8 atmosfere de aer comprimat;
  • Are loc filtrarea aerului, care se desfăşoară în mai multe etape;
  • Aerul filtrat este trecut prin membrane speciale pentru a separa moleculele de azot.

După tot ciclul de prelucrare a aerului, la ieşirea din sistemă se obţine azot de o concentraţie de 95 la sută. Din câte cunoaştem, o astfel de concentraţie este optimă pentru pneurile unui autoturism.
Avantajele utilizării azotului în pneurile autoturismului:

1. Evitarea proceselor de oxidare a elementelor pneurilor;

2. Diminuarea scurgerilor prin microfisurile cauciucului;

3. Diminuarea gradului de uzură a pneurilor;

4. Creşterea gradului de eficienţă a pneurilor în cazul supraîncărcării autoturismului şi în cazul temperaturilor atmosferice ridicate;

5. Îmbunătăţirea gradului de amortizare a roţilor şi diminuarea gradului de tensiune asupra suspensiei;

6. Creşterea aderenţei cu carosabilul şi diminuarea „drumului de frânare”;

7. Creşterea stabilităţii autoturismului în timpul manevrării în curbe;

8. Diminuarea vibraţiilor şi sunetelor rezultate de la contactul pneurilor cu carosabilul.

Acest conținut este doar pentru membrii sitului. Dacă ești un utilizator, te rog autentifică-te. Utilizatorii noi se pot înregistra mai jos.

Autentificare utilizatori existenți
   
Înregistrare utilizator nou
*Câmp obligatoriu
Categories: Auto / Moto